
Craft gastro bar
Ons cultuur cocktail menu schijnt een licht over de rijke en levenige cultuur van België door het gebruik van moderne mixology. Van de aloude verhalen en tradities tot de eigenzinnige moderne tijd – van de middeleeuwe carnaval tot de benevelde monniken en van Tomorrowland tot de Smurfen. Elke gast bij Craft kan iets nieuws ontdekken over België.
Naast ons cocktail menu kunt u ook genieten van een ruim aanbod van seizoens- en tapbieren en met zorg geselecteerde wijnen.
Proost.
Cocktails
12€
-
FIESTA FEVER
Natural Orange Wine, Mandarine Napoléon Grande Cuvée, Gammel Dansk, Clementine Tonic Water Citrussy / Bitter / Thirst-Quenching Carnaval is één van de belangrijkste tradities van de Belgen. Het carnaval van Binche is één van de bekendste. Elk jaar in februari, al sinds de 14e eeuw, verkleed de lokale bevolking zich in clowneske kostuums met maskers en dansen ze door de straten. Ook dragen ze een mand met sinaasappels die in de belangstellende menigte worden gegooid. De vruchten staan symbool als gift en het zou onbeleefd zijn om deze terug te gooien. -
LIQUID BREAD
Trappist Beer Vermouth, Diep 9 Old Genever Campari, Grapefruit & Belgian Hop Bitters Bittersweet / Complex / Aperitif Het vakmanschap van de Belgische bierbrouwers dateert al terug van de 12e eeuw, wanneer, mét toestemming van de katholieke kerk, lokale abdijen hun dranken begonnen brouwen als bron van inkomsten. Als bijkomstigheid bleek dit een goed alternatief te zijn voor het vuile drinkwater destijds. Bier was zo belangrijk voor de monniken dat ze tijdens de vastenperiode, enkel hun zelf gebrouwen bier dronken ter vervanging van vast voedsel, vandaar de benaming “vloeibaar brood’. -
MY FAIR LADY
Copperhead Gin, Contratto Bianco Vermouth, Muyu Jasmine Verte, Lemon Juice, Pine Nut Orgeat, Musk Bitters Sour / Sharp / Perfumed De belichaming van elegantie en één van de meest iconische Hollywood sterren van de laatste eeuw, Audrey Hepburn boeide (en nog steeds) veel cinema liefhebbers. Niet veel mensen weten dat deze actrice niet Amerikaans of Brits was, ze werd in België geboren. In de 1961 klassieker “Breakfast at Tiffany’s, het karakter van Hepburn genoot wel van een drankje, champagne of cocktails, ze werd telkens wel geportretteerd met een drankje in haar hand, met als favoriet “The white angel”, een martini met enkel gin en vodka. -
FLORALIS BELGIQUE
Poppies Gin, Lime Juice, Hibiscus & Chrysanthemum Syrup Peychaud’s Bitters, Egg White Fruity / Sweet / Rich De bloemenkunst bestaat al sinds de eerste bloemenwinkels openden in Nederland vanaf 1875. Dit ambacht beheersen omvat veel aspecten, beginnend met de goede zorg en behandeling van de bloemen tot de kunst van het maken van adembenemende boeketten voor klanten en evenementen.Om het jaar, komen er honderden Belgische bloemisten samen om het bloementapijt te creeëren op de Grote Markt. Dit bloementapijt is een verbazingwekkende 70 meter lang op 24 meter breed en het duurt slechts 8 uur om te maken. -
BAKER STREET
Maker’s Mark Bourbon, Blonde Butter Syrup, French Vanilla, Maple Bitters Buttery / Sour / Full-Bodied Ze zeggen dat bakken een kunstvorm is in de wetenschap en dat het vele jaren duurt om het onder de knie te krijgen. Belgische bakkers behoren tot de meest getalenteerde ter wereld, met één lokale lekkernij die sinds het begin over oceanen en continenten is vervoerd – de eenvoudige wafel; Belgische beste traktatie. België werd de thuisbasis van een bloeiende wafelindustrie in het begin van de 19e eeuw, met vele Brussels bakkersfamilies die, met een kraam aan huis of een bakkerij aan de kust hun heerlijke lekkernijen per dozijn aan de lokale bevolking verkochten, tegen een mooie winst. -
LEATHER REBEL
Johnnie Walker Gold Label Whisky, Smith & Cross Rum Chartreuse Yellow, Banane du Brésil, Pineapple Juice Lime Juice, Dandelion Root Fruity / Complex / Tropical Het vakgebied van de leerambachten bestaat al bijna 400.000 jaar en vereist een enorme hoeveelheid kennis en expertise om te verwerken en te kleuren. Een ongebruikelijke doch zeer populaire praktijk bij de verwerking van leer in de middeleeuwen, heeft er echter toe geleid dat België een zeer bijzondere mascotte heeft verworven. In de middeleeuwen, zou de bruisende “Rue de L’Etuve” worden bezaaid met lokale leerlooiers die hun kinderen lieten urineren op het leer, aangezien ammoniak helpt om het materiaal soepeler te maken. Deze geslepen (en ongetwijfeld stinkende) leerdooiers van die tijd waren zo belangrijk voor de Belgische economie dat er een klein beeldje werd gebeeldhouwd en opgericht als eerbetoon aan hen – een plassende jongen, ook wel “manneken pis” genoemd. -
EYEOPENER
Metaxa Amphora 7 Star Brandy, Café Marula Liqueur Fresh Espresso, Pistachio Orgeat Coffee / Nutty / Digestif Elke cultuur ter wereld heeft zijn eigen vorm van muziek waar alle leeftijden op elk continent van genieten en België is niet anders. De Belgische muziek is een culturele mix waar Vlaamse nederlandstaligen en Waalse franstaligen tradities zich vermengen met Duitse en invloeden van immigranten. Doorheen de jaren heeft het land geweldige zangers en getalenteerde muzikanten voortgebracht (nog steeds trouwens) die over de hele wereld bekend zijn. Het valt niet te ontkennen dat België een land is dat wordt geregeerd door muziekfestivalkoorts. Van grote vissen “Rock Werchter”, “Pukkelpop” en “Tomorrowland” tot meer intieme indie-of underground bijeenkomsten, elke maand heeft wel een muzikale traktatie. -
PAPÁ COCO
Casamigos Reposado Tequila, El Dorado 12 Y/O Rum Mozart Dark Chocolate Liqueur, Absinthe Suisse Rich / Velvety / Aromatic Het maken van chocolade is een van de grootste zaken ter wereld en enkele van de meest bekwame chocolatiers zijn gevestigd in Belgie. De onnavolgbare Belgische chocoladestijl werd verder ontwikkeld door een Zwitserse chocolatier, geen verrassing gezien het diverse, multiculturele erfgoed van België. De winkel die Jean Neuheus in 1857 openende, als eerste in zijn soort in België, bestaat nog steeds tot op de dag van vandaag.
MOCKTAILS
6€
-
COFFEE UNION
Bitter orange aperitif, verse espresso Bitterzoet / Revitaliserend / Verfrissend De ‘Belgische Unie van de koffiebranders’ werd op 25 mei 1943 in Brussel opgericht door een aantal vooraanstaande Belgische familiebedrijven. Wij gingnen zitten voor een praatje met Petty De Sloovere, de secretaris-generaal van Koffiecafé, de Belgische Unie van koffiebranders, bij... een heerlijk kopje koffie. We kwamen er onder meer te weten hoe de “nieuwe koffie trends” zijn intrede deden. Wat is de link tussen ons land en koffie? België staat bekend om zijn enorme diversiteit aan koffie. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Antwerpen de opslagplaats is voor meer dan 250.000 ton koffie. Ons land ligt op de middenlijn van twee grote Europese koffieculturen: hier vind je de sterkere koffiesoorten, die traditioneel rond de Middellandse Zee worden aangetroffen, maar ook de minder sterke varianten die in het noorden van Europe populairder zijn. -
CLOUD & PROUD
Seedlip Garden 108, Cloudy appelsap, citroensap, Martini Floreale, eiwit Zuur / Kruidig / Donzig De geestige en tot nadenken stemmende schilderijen van de Belgische surrealistische schilder Rene Magritte probeerden kijkers hun pereceptie van de werkelijkheid in twijfel te laten trekken en overgevoelig te maken voor de wereld om hen heen. In zijn schilderijen speelde hij vaak met de perceptie van een beeld en het feit dat objecten in zijn schilderijen niet realistisch werden weergegeven. Magritte schilderde “The Son of Man” als zelfportret. Het schilderij bestaat uit een man in een overjas en een bolhoud die voor een korte muur staat. Het gezicht van de man wordt grotendeels verduisterd door een zwevende groene appel. De ogen van de man zijn echter te zien over de rand van de appel. -
ROAD TO GLORY
Aecorn Dry, Belgian Verjus, Elderflower Cordial White Grape & Apricot Soda Water Dry / Acidic / Aperitif België en Brussel in het bijzonder, blonk altijd uit in het gastronomische dineren, waarbij de lokale keuken sterke invloeden weerspiegelden van buurlanden Frankrijk en Nederland. Dit is natuurlijk grotendeels te danken aan het culinaire vakmanschap van chefs, die hun hele level hebben gewijd aan het maken van prachtige borden en het verblijden van hun gasten. Buiten het medeweten van veel foodies, is Brussel een van Europa’s gastronomische centra, alleen overtroffen door Parijs en Londen. Brussel werd als derde door Michelin tot de meest bekroonde Europese hoofdstad gekroond. Volgens de laatste statistieken zijn er in heel België meer dan 120 Michelin-sterrenrestaurants – een fenomenale prestatie om trots op te zijn.